Porten til Odenses vikingeborg er fundet

27. oktober 2017

Nonnebakken kan med sikkerhed beskrives som en af Harald Blåtands trelleborge.

  Udgravning Ved Nonnebakken

 Foto: Udgravningen ved Nonnebakkens nordport. 

 

Vikingeborgen Nonnebakken i Odenses centrum har i mange år været omgærdet af mystik. Borgen kan ikke ses i landskabet i dag, men tidligere undersøgelser har vist, at der gemmer sig en cirkelrund borg på stedet.

 

Det helt centrale spørgsmål har dog været, om borgen er en af Harald Blåtands såkaldte trelleborge, der alle blev opført omkring 980 som værn mod syd fra kommende fjender og som led i samlingen af riget.

 

Et essentielt spørgsmål

Spørgsmålet har til stadighed været diskuteret, også selvom arkæologiske undersøgelser i 2015 gav kraftige indikationer på, at det forholdt sig sådan. Men et særligt træk, nemlig portene i verdenshjørnerne, manglede. For at finde nordporten har Odense Bys Museer derfor gravet ved Nonnebakken de sidste dage. Og torsdag d. 26. oktober kom så beviset. Borgens nordport blev fundet!

 

 

 

Mysteriet er løst

Nonnebakken kan derfor med sikkerhed beskrives som en af Harald Blåtands trelleborge. En vigtig milepæl i forsøget på at gøre Nonnebakken til verdensarv sammen med de andre trelleborge, er dermed sat. Endvidere er historien om Odense som vikingeby endnu en gang underbygget.

 

Odense Bys Museer graver på stedet fredag 27. og mandag 30. okt., hvorefter udgravningen lukkes ned.

 

 

 Tegning Af Fyrkat Ved Hobro

 

Tegning: Rekonstruktionstegning af trelleborgen Fyrkat ved Hobro, som har ligheder med Nonnebakken. Husene på borgfladen er dog ikke fundet ved Nonnebakken. Måske har de aldrig været der, da det er tvivlsomt om borgen nåede at blive færdigbygget. Tegning: Holger Schmidt.

 

 

 

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer