Maderup mølle maler igen

26. september 2018

Støtte fra Odense Byråd kan nu færdiggøre restaureringen af den historiske Maderup Vindmølle

Siden 2015 har Den Fynske Landsby været i gang med at restaurere den historiske Maderup Vindmølle, så den igen kan arbejde og male korn til mel. Restaureringen har været finansieret af flere fondes gavmilde bidrag, men det har hidtil ikke været muligt at finde det større beløb, der skal til for at færdiggøre projektet.
Nu har Odense Byråd ved det seneste budgetforlig vedtaget at støtte restaureringen med de 2.1 mio. kr., der mangler for at færdiggøre projektet. Dette beløb betyder, at Maderup Vindmølle får nyrestaureret den gamle møllehat, får nye vinger og får istandsat maskineriet indvendigt, så vi igen aktivt kan formidle vindenergiens store betydning i fortidens samfund.

Restaurering Maderup Mølle _Den Fynske Landsby _1

Formidling af Maderup Vindmølle
Vi er Odense Byråd meget taknemmelige for støtten og glæder os til at få den gamle vindmølle i brug igen. Den spiller - sammen med Den Fynske Landsbys vandmølle og hestegang - en vigtig rolle i fortællingen om dengang, vand- og vindenergi ikke blot var et bæredygtigt valg, men derimod den eneste måde, hvorpå man kunne trække energi ud af naturen.
Når Maderup Mølle er restaureret, vil den blive benyttet aktivt i museets Levende Historie. Vi vil etablere en gruppe af frivillige 'møllere', der på aktivitetsdage og i andre sammenhænge kan køre med vindmøllen og vise museumsgæsterne, hvordan kornet fra Den Fynske Landsbys marker bliver malet til mel - nøjagtig som i 1800-tallet.
Maderup Vindmølle i Den Fynske Landsby
Den hollandske vindmølle fra landsbyen Maderup på Nordfyn er bygget i 1832 og er dermed blandt de ældste bevarede hollandske møller i Danmark. Fra 1839 og helt frem til den blev overtaget af Odense Bys Museer i 1940'erne var vindmøllen ejer af familien Duus, der også har bidraget til museet med vigtig viden om familiens liv og møllens drift igennem årene.
I 1944 blev møllen genrejst som en af de første bygninger i Den Fynske Landsby, og den har altid været blandt de bygninger, der har vakt størst interesse hos de besøgende. Det er en stor oplevelse at se, hvordan de gamle kværne virker og mærke, hvordan hele huset ryster, når vingerne drejer.

Projektet gennemføres i samarbejde med firmaet Møllebygger John Jensen ApS.

Kontakt:

Spørgsmål om restaureringsprojektet kan rettes til overinspektør, Den Fynske Landsby, Lise Gerda Knudsen, mobil 2138 8485, e-mail: lgk@odense.dk