De dødes rige - Gravfund fra en fynsk gravplads

I Møntergårdens forhalsmontre kan man fra tirsdag den 16. januar se udstillingen "De dødes rige - Gravfund fra en fynsk gravplads".
Udgravningsfeltet ved Natskyggen i Fraugde

Miniudstillingen viser de fine og velbevarede fund fra museets udgravninger ved lokaliteten "Natskyggen" i Fraugde frem for første gang. Fundene giver mulighed for at få et usædvanligt indblik i livet og døden i yngre romersk jernalder for knapt 1600 år siden.

Boplads i Fraugde
I den sidste del af romersk jernalder (ca. 400 e.Kr.) blev tolv personer begravet omkring en naturlig forhøjning i Fraugde sydøst for Odense. Tæt på gravene blev der fundet spor efter en samtidig boplads med flere indhegnede gårde. Her har de afdøde og deres familier levet deres liv, før de blev gravlagt på den lille gravplads.

Nogle af de velbevarede fund

Velbevaret gravgods
Efter de mange år i den fynske muld kunne de afdøde kun anes som en mørk aftegning i den gule undergrundsjord. Gravgodset var derimod bevaret og lå præcis, hvor det var blevet lagt for omtrent 1600 år siden.

Sølv, bronze, glas og rav
I nogle tilfælde har de gravlagte kun fået et enkelt lerkar med sig, mens gravgodset i andre grave var langt mere ekstravagant. Flere af gravene indeholdt blandt andet dragtspænder - også kaldet fibler - af bronze, halskæder af glas- og ravperler samt rester af tekstil fra personernes tøj. I to af gravene blev der desuden fundet små hægter af sølv, der er blevet brugt til at holde tøjet på plads. Der blev desuden fundet flere rigt dekorerede lerkar i forskellige størrelser og former i gravene.

Udgravning af de mange gravgaver på museet.

Sorgen er den samme
Personlige relationer, køn og rigdom kombineret med faste ritualer har afgjort, hvad hvert enkelt individ fik med sig af gravgaver, men selv om forestillingerne om døden har været anderledes for 1600 år end i dag, har sorgen over et mistet familiemedlem sikkert været den samme.

Gaver på den sidste rejse
Gravpladsen ved Fraugde giver eftertiden en sjælden mulighed for at kigge de efterladte over skulderen, ned til de personer, der blev stedt til hvile for 1600 år siden sammen med de ejendele, der skulle følge dem på deres sidste rejse. Kig selv med i Møntergårdens montre. Der er gratis adgang til museets forhal, og udstillingen varer til og med søndag den 15. maj.