Masser af drivkraft i Thriges Kraftcentral

Lørdag den 3. februar kl. 10 kan du opleve en flok engagerede frivillige "motorsagkyndige" sætte den mægtige dieselmotor i gang i Thriges Kraftcentral.

De frivillige kalder sig også "Dieselgruppen" og passer og plejer den flotte gamle motor på alle ledder og kanter. Det er derfor, Thriges motor fra 1923 stadig er så fin i kanten og stadig er så godt kørende den dag i dag.

Hjemmeside med mange detaljer
Udover at tage sig kærligt af den store 500 hestes motor og sætte den i gang hver den første lørdag i måneden, har "Dieselgruppen" også en spændende hjemmeside, hvor man kan læse meget mere om gruppens store passion. Her finder man bl.a. en beskrivelse af, hvordan det var at arbejde i kraftcentralen, dengang der virkelig var tryk på Thriges produktion. Vi bringer et lille udklip fra hjemmesiden her:

"En anden ånd dengang
Som arbejdsplads var kraftcentralen et typisk eksempel på datidens ånd. 1. maskinmester bar ikke arbejdstøj, men var udstyret med jakkesæt, hvid manchetskjorte og slips. Han overvågede sine ansatte fra sit ophøjede glasbur. Han satte en ære i, at afbrydelser kun fandt sted i absolutte nødstilfælde, og at eventuelle reparationer, der nødvendiggjorde afbrydelser, kun fandt sted i middagspausen, hvor produktionen i fabrikshallerne ikke blev berørt. Han nød visse privilegier. Hver morgen tog han sin sodavandsflaske med te op af tasken og sit blødkogte æg op af madkassen. Ægget stillede han i et træ-æggebæger sammen med sodavandsflasken på shuntreguleringsmodstanden bag målertavlerne. Og stakkels den, der stillede på magnetiseringen i løbet af formiddagen, så 1. mesters æg og te ikke holdt sig varm. Efter frokost gik han op på "højspændingsloftet", klappede sin liggestol af sækkelærred ud og tog sin middagslur. I den halve time var det forbudt at pille ved olieafbrydere og maskiner, der kunne vække "den gamle". Resten af staben havde også nok at se til. Arbejdsmanden skovlede kul i en stor hejsespand, som han tømte i kedlens fyrtragt. Kedelpasseren overvågede damptrykket på måleren ved kedlen, og i maskinhallen gik varmemesteren, der havde funktionærstatus efter mange år som kedelpasser, maskinmestrene til hånde. Varmemesterens arbejdsgrænse gik ved det elektriske system. Her overtog maskinmestrene. Ingen var i tvivl om rangordenen. Begreber som arbejdsmiljø og samarbejde blev først opfundet langt senere".

Fra hjemmesiden www.thrigeelvaerk.dk