Åbningskoncert i anledning af ny Carl Nielsen udstilling

10. april 2019

I anledning af nyrestaureringen af Carl Nielsens Barndomshjem præsenterer DR VokalEnsemblet og DR SymfoniOrkestrets Blæserkvintet en samling af Nielsens kendteste kor- og kammerværker i den stemningsfulde lade på Bramstrup. Velkommen til en aften med mesterlig kor- og kammermusik af Carl Nielsen i Bramstrups lade – en koncert der er blevet til i samarbejde mellem DR, Bramstrup og Carl Nielsens Barndomshjem.

KONCERTPROGRAM _ KLIK

Internationalt anerkendt korsang

DR VokalEnsemblet og deres engelske chefdirigent Marcus Creed opfører bl.a. Carl Nielsens tre motetter for kor, som er blevet en klassiker i det danske korrepertoire. Værket er skrevet til latinske tekster fra Salmernes Bog, og Nielsens inspiration fra de store renæssancemestre går op i en højere enhed med komponistens egen avancerede harmonik.

Publikum kan se frem til at opleve det internationalt anerkendte DR-kor, som for nylig af en amerikansk anmelder ligefrem blev omtalt som "et af verdens fineste kor".

Soloblæsere fra DR SymfoniOrkestret

Oplev også et af Carl Nielsens kendteste værker, Blæserkvintetten fra 1922, spillet af fem af DR SymfoniOrkestrets dygtige soloblæsere. Nielsen var selv meget begejstret over sit værk, og skrev bl.a. i et brev til sin kone, billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen:

"Jeg har arbejdet meget stærkt paa min nye Kvintet, og om et Par Dage er den minsandten helt færdig, da det morer mig meget. Det er underligt at Men­nesker roser En for det, man ikke kan lade være at gøre og som ovenikøbet er en For­nøjelse for en selv."

Bramstrup Lade

Forårs- og sommersange af Nielsen - med fællessang

Sidst, men ikke mindst, byder DR VokalEnsemblet på et udvalg af Carl Nielsens mest elskede forårs- og sommersange, bl.a. Nu lyser løv i lunde, Se dig ud en sommerdag og Underlige aftenlufte, hvor DR VokalEnsemblet synger sammen med publikum.

Restaurering af Carl Nielsens Barndomshjem

Anledningen til denne enestående koncert finder man såmænd i restaureringen af Carl Nielsens lille barndomshjem i Nr. Lyndelse. Formålet har været at forvandle museet til et mere levende hus med fokus på musikken og en hjemlig stemning. Indretningen er nu ført så tæt som muligt tilbage til dengang, Carl Nielsen og hans familie boede der. Ved hjælp af musik, lyde, dufte og spændende fortællinger via audioguide ønsker vi at videregive Carl Nielsens oplevelse af hjemmet som et "palads af sol og lys og glæde".

Stemningsmæssig inspiration fra barndommen

Carl Nielsen er for længst udråbt som Danmarks nationalkomponist, og hans barndomshjem har en helt særlig status på Fyn i dag. Selv hentede han efter eget udsagn sin stemningsmæssige inspiration til sin musik i indtrykkene fra den fynske natur og de mennesker, han var omgivet af i sin barndom. Den nye udstilling er blevet til med støtte fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat.

Koncerten sendes direkte på DR P2. Vært: Klaus Møller Jørgensen (DR)

Carl Nielsen: Tre motetter
Carl Nielsen: Blæserkvintet
Carl Nielsen: Forårs- og sommersange

DR VokalEnsemblet
Marcus Creed, dirigent
DR SymfoniOrkestrets Blæserkvintet

Tid og sted

Tirsdag 30. april kl. 20 - 21. Pladserne er unummererede og dørene åbner kl. 19.15

Billetter

Entré dkk. 100 + gebyr inkl. et glas vin ved ankomst.

Køb billet her