Fynske skæbner i Den Fynske Landsby

25. november 2019

Amatørskuespillere, musikanter, sangere og gæster kan godt begynde at glæde sig. Til næste år kan man se frem til en helt enestående teateroplevelse i Den Fynske Landsby. Måske er det dig vi søger?

Der venter en oplevelse, hvor Landsbyens gæster bliver publikum til en række små teaterepisoder på gårdspladser, i haver og huse og på den måde får et indblik i fortiden. Der bliver tale om små hverdagsoptrin, som er typiske for 1800-tallet, og rollerne som piger, karle og gårdmænd skal spilles af Landsbyens egen teatertrup.

Forinden skal den nye teatertrup dog bemandes, og frilandsmuseet efterlyser derfor alle slags amatørskuespillere, musikere og sangere i alle aldre.

Optræden under åben himmel

Den Fynske Landsby har allerede rettet henvendelse til en lang række amatørscener, som der er temmelig mange af på Fyn. Sjovt nok er Fyn det område i Danmark, hvor der findes flest diletantteatre. Landsbyen leder efter folk i alderen 18 - 90 år, der kan lide at optræde som skuespillere, musikanter eller sangere. Musikerne skal kunne mestre et traditionelt instrument som violin, harmonika eller fløjte, og sangerne skal kunne lide at agere i samspil med skuespillerne. Samtidig skal man have lyst til at spille teater med lidt kant i utraditionelle omgivelser. Teatertruppen skal optræde midt i Den Fynske Landsbys landlige scenografi, så der er ikke noget med scenekant og projektørlys. Til gengæld er der regn, sol og blæst som naturlige stemningsskabere.

Infomøde og optagelsesprøver

Den Fynske Landsby holder et infomøde søndag d. 12. januar kl. 11.30 i besøgscenteret. Her kan man få svar på alle sine spørgsmål og møde de involverede i projektet, der har titlen Fynske skæbner - en teateroplevelse i Den Fynske Landsby. Optagelsesprøverne vil finde sted i uge 3 i 2020. Processen ledes af museumsinspektør og dramaturg Nana Mikkelsen i samarbejde med instruktør og underviser Inger Birkestrøm Juul. - Med teateroplevelsen Fynske Skæbner ønsker jeg at sætte følelserne i sving hos alle, der kommer og ser med. Det er nemlig det, teater kan, det kan få os til at føle noget. Jeg håber, at teateroplevelsen vil være med til at give publikum noget at tænke over, både i forhold til vores fælles fortid og nutid, siger projektleder Nana Mikkelsen.

Bevilling fra Region Syddanmark

Overinspektør i Den Fynske Landsby, Lise Gerda Knudsen, ser også frem til det kommende teaterprojekt. - Ønsket om at formidle historien ved brug af dram og følelser går helt tilbage til en studietur til amerikanske frilandsmuseer i 2007. Selve projektet Fynske Skæbner begyndte vi første gang at arbejde med i 2016. Så der har været et langt tilløb, og vi er glade for, at en bevilling på 600.000 kr. fra Region Syddanmark nu har gjort det muligt at prøve det af i praksis. Publikum kan glæde sig til at opleve en anderledes historieformidling, det gør vi i hvert fald, lyder det fra overinspektør Lise Gerda Knudsen.

Fortid og nutid smelter sammen

Projektleder Nana Mikkelsen fortæller, at Den Fynske Landsbys besøgende vil opleve, at de bliver publikum til teaterepisoder på gårdspladser, i haver og huse og på den måde får et indblik i fortiden. Teateroplevelsen har til formål at sætte tanker i gang hos de besøgende og få dem til at reflektere over egen nutid og blive nysgerrige på vores fælles fortid. Fynske Skæbner tager temaer op, som var yderst relevante dengang, men også er det i dag, såsom sammenbragte familier, kærlighed, fødsel, død, magt, krig, udvandring og indvandring.

En del af noget større

Fynske Skæbner vil spille i forsommeren fra april til juni og igen til efteråret fra september til oktober 2020 samtlige lørdage eftermiddage. For at gennemføre projektet vil museet bygge på den stærke tradition, Den Fynske Landsby har for frivillighed, og danne en teatertrup med frivillige amatørskuespillere. Truppen vil blive integreret i Den Fynske Landsby på lige fod med museets omkring 100 andre frivillige. Det betyder, at man blandt andet får et medarbejder-ID kort, der giver gratis adgang med ledsager på alle Odense Bys Museer samt 20% rabat i museumsbutikken.

Infomøde søndag d. 12. januar kl. 11.30

Læs mere om tilmelding til infomøde - klik her