Møntergårdens arkitekter modtager Skandinaviens største arkitekturpris

23. maj 2019

Arkitektparret Frank Maali og Gemma Lalanda modtager i dag Nykredits Arkitekturpris, som med en pris på kr. 500.000,- er Skandinaviens største.

Moentergaarden Alex Tran Odense Bys Museer 1Et af arkitekternes absolutte hovedværker er Odense-museet Møntergårdens udvidelse fra 2013. Opgaven blev vundet i en arkitektkonkurrence, hvor projektet blev fremhævet for at fuldende det historiske Møntestræde og med sin egen tids stemme at føje sig ind i koret af karréens i øvrigt meget forskellige huse. Måden som bygningerne både passer sig ind og skiller sig ud er eksemplarisk. Med sin indlevelse i stedet og dets historie og den originale tolkning i skabelsen af det nye, er det udover at være en moderne museumsbygning også et lærestykke i, hvordan man kan bygge sig ind i historiske omgivelser.

Odense Bys Museer glæder sig over at parret meget velfortjent også tildeles denne pris. Arkitekterne er allerede tildelt en række priser og har opnået fremragende anmeldelser for Møntergården, som blev opført af Odense Kommune med støtte fra A.P. Møller Fonden. Museet har fået en fremragende udstillingsbygning i en arkitektonisk ramme, der har tiltrukket mange gæster.

Juryen for Nykredits Arkitekturpris begrunder da også valget af de to arkitekter:

"Tegnestuen har markeret sig med en række projekter, hvis særkende er den både originale og indlevende omgang med historiske bygninger og bymiljøer. Fælles for både de tidlige og de senere projekter er høj arkitektonisk kvalitet i såvel hovedanslag som detaljering og udførelse. Deres renoveringer balancerer det ekspressive med det afdæmpede, hvor oplagt formglæde og -vilje veksler med asketisk hvidhed, hvor svaret ikke hver gang er det samme, men opgavens løsning findes originalt og indlevet i de forudsætninger, som bygningen og stedet byder på."

Fotokredit Alex Tran