Vikingeborgen Nonnebakken vækkes til live

21. marts 2019

Internationalt forskerhold skal give ny viden om vikingernes ringborge

Et nyt storstilet projekt skal - uden at sætte en skovl i jorden - give ny viden om fire af vikingetidens fem ringborge: Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense og Borgring ved Køge. Projektet vil, med hjælpe fra de førende eksperter på området og ved brug af avanceret teknologisk udstyr spændt efter terrængående maskiner, gennemlyse jordlagene og dermed hente ny viden frem om borgene, helt uden at forstyrre dem.

Ny teknologi i arkæologiens tjeneste

Eksperterne består af et forskerhold fra Ludwig Boltzmann Instituttet på universitetet i Wien. Ved hjælp af avanceret opmåling af forskellene i jordlaget kan forskerne se arkæologiske strukturer som f.eks. volde, voldgrave samt måske også huse og veje. Forskerholdet har erfaringer fra en række af Europas væsentligste fundsteder, som f.eks. Stonehenge i England og senest ved fundet af en skibsgrav fra vikingetiden i Norge.

Ringborgen Nonnebakkens Stoerrelse I Forhold Til Odense I Dag

Ringborgene vækkes til live

Nu er turen kommet til Danmarks ringborge fra vikingetiden. Harald Blåtand lod borgene opføre omkring år 980, og de har udgjort kæmpemæssige bygningsværker, der med deres jævne fordeling over landet har været væsentlige i samlingen af riget og forsvaret mod ydre fjender. Det er håbet, at analyserne kan vække den skjulte borg ved Nonnebakken til live, og at de endnu ikke udgravede dele af Aggersborg, Borgring og Fyrkat kan kaste ny viden af sig.

Stærkt samarbejde

Undersøgelserne er resultat af et samarbejde mellem Odense Bys Museer, Nordjyllands Historiske Museum, Vesthimmerlands Museum, Museum Sydøstdanmark, Aarhus Universitet og Ludwig Boltzmann Instituttet for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology i Wien.

Klar til handling

Opmålingerne foretages i øjeblikket, hvor maskiner med det teknologiske udstyr spændt efter sig vil køre over arealerne. Efterfølgende forestår et stort tolkningsarbejde, som foretages af de danske arkæologer og forskerholdet fra Wien i et tæt samarbejde.

Forskerne er ved Borgring d. 18.3., Fyrkat d. 18.-19.3., Nonnebakken d. 20.-21.3. og Aggersborg d. 20.-22.3.

DR1 bragte 20. marts et indslag fra undersøgelsen af Nonnebakken

(se minuttal 22.57)