Forår i Den Fynske Landsby

Traditionen tro kan du i Den Fynske Landsby opleve mange af de gamle påsketraditioner, når vi byder velkommen til Påskehygge 18. - 22. april. Alle dage er fyldt med hyggelige, sjove og spændende oplevelser for alle aldre. Kokkepigerne har travlt i køkkenet med traditionelle påskeretter, og børn og voksne kan klippe gækkebreve, eller lave påskepynt af den gammeldags slags i påskestuen. Hestevognen kører hver dag, og på Præstegården er der åben stald fra kl. 11-13.

Kokkepigerne har travlt i køkkenet med traditionelle påskeretter, og børn og voksne kan klippe gækkebreve, eller lave påskepynt af den gammeldags slags i påskestuen. Hestevognen kører hver dag, og på Præstegården er der åben stald kl. 11-13.

Hestekræfter og æselører
I gamle dage var foråret tiden, hvor bonden havde travlt på markerne. Skærtorsdag den 18. april kan du opleve det flotte syn af forårets markarbejde. Her bliver der pløjet med flere spand heste, og der er også hjælp fra æsler.

Tonstunge traktorer
2. påskedag får vi besøg af Traktor-og Veteranklubben, som viser deres gamle traktorer og maskiner frem, mens de hjælper os med at save brænde og lave optænding til komfurerne. Børnene kan lave en kæphest, og de voksne kan hilse på ølbryggeren, som fortæller om det gode "Landsby-øl" og gerne giver en smagsprøve.

Af med frakken
Fårene skal af med den tykke "uldfrakke", som de hele vinteren igennem har nydt godt af. Søndag den 28. april kan du opleve, hvordan et får klippes med en gammeldags fåresaks, og se, hvor meget uld, der rent faktisk er på et får. Hvad er det så lige, at ulden bruges til? Det kan vores dygtige uldkoner fortælle om, og så kan I prøve kræfter med kartning af ulden.

Kom maj, du søde milde
Maj måned byder blandt andet på en sjov og hyggelig dag fyldt med gamle lege og folkedans. Kig ind søndag d. 12. maj kl. 11-15, hvor du kan lege, slippe latteren løs, lave et stykke legetøj i huggehuset og høre om legenes betydning i 1800-tallet. Odinkoret underholder med sanglege, og Bernstorffsminde Efterskole danser folkedans. Alle er velkomne til at lære trinene og danse med. Skulle tørsten melde sig, står ølbryggeren klar og fortæller om Landsbyøllet og deler gerne en smagsprøve ud. I Præstegårdens køkken kan du hilse på kokkepigerne og måske blive tilbudt en godbid.

Bededagsferie med varme hveder og store hunde
Traditionen tro byder vi på varme hveder i Præstegårdens køkken fredag den 17. maj kl. 11-15. Om søndagen den 19. maj får vi besøg af Broholmerhunde. Broholmeren er en hunderace med en meget spændende historie - og så er den "ægte" fynsk. Kom og mød de store, flotte hunde og få en snak med deres ejere.

Ung i 1800-tallet
Skumringsturen den 23. maj kl. 19-20.30 handler denne gang om ungdomslivet i 1800-tallet. Når man blev 14 år gammel og var nykonfirmeret, begyndte ungdomslivet og tjenestetiden, der varede, indtil man blev gift. Kom og hør om ungdomsliv på landet i 1800-tallet - og få en dram og en svingom til gildet. Tilmelding er nødvendig på 65514601 eller museum@odense.dk

Godt gammelt håndværk
Har du interesse i gamle huse, kan du på Håndværkets dag den 26. maj kl. 10-15 få mange nyttige tips og idéer, når murer, tømrer, maler og tækkemand fortæller om og demonstrerer deres håndværk.

Lækre retter med rabarber
I juni er afgrøder i haverne godt på vej, og søndag den 2. juni holder vi Rabarberdag kl. 11-15. Kokkepigerne vil sætte fokus på den smukke hårdføre plante ved at tilberede retter af stænglerne og fortælle om, hvad de kan bruges til. Rabarberen begyndte allerede i slutningen af april at vokse sig stor og kan høstes i maj og juni. Selvom mange kender til planten, er den ikke særlig gammel i de danske haver. Den kom til Danmark fra Asien i 1830'erne og var at finde i de fleste danske haver i 1860'erne. Stænglerne er ret så syrlige i smagen, men der findes masser af muligheder at anvende dem på. For det meste bliver de brugt på samme måde som frugt til saft, kager og marmelader, på trods af at rabarberen rent botanisk er en grøntsag.

Lul-lul rokken går
Søndag den 9. juni kl. 11-15 er dagen fyldt med spindeglade mennesker fra nær og fjern. Er du interesseret i uld og spinding, kan du få god inspiration, råd og vejledning. Det er også muligt at prøve kræfter med at karte og spinde.

Smag på historien
Koen malkes fra den 15. juni, og så er der mulighed for at smage på 1800-tallet søndag den 16. juni kl. 11-15, hvor vi tilbereder mad med rod i 1800-tallet. Man kan møde det åbne ildsted i det fattige husmandssted, det solide bondekøkken og den finere madlavning på Præstegården. Man kan smage og dufte og få en snak om råvarer, vilkår og madens betydning for bondebefolkningen.

Lørdag er Hørdag
Endelig holder vi Hørdag i Landsbyen lørdag den 22. juni, kl. 11-15, hvor hørgruppen bryder, hegler og skætter hørren for til sidst at kunne spinde garn af planten til beklædning. Det er en langsommelig, men meget spændende proces, man skal igennem for at kunne fremstille de bedste klæder.