Gækkebreve i Den Fynske Landsby

På skolen fra Eskær kan du i løbet af påskedagene klippe gækkebreve. I vore dage kender de fleste traditionerne omkring gækkebrevene, som udløser et påskeæg til afsenderen, hvis modtageren ikke kan gætte, hvem det kommer fra, og omvendt skal afsenderen give et, hvis han/hun bliver gættet. Men hvor stammer traditionen fra?

Tysk inspiration
Gækkebrevenes "forløber" var de tyske bindebreve. Bindebreve var ofte kunstfærdige og dekoreret med farver, blomster og vers. De ældste kendte bindebreve er fra 1600-tallet, og skikken overlevede til langt ind i 1800-tallet.

Drilske breve
Et bindebrev var også et "drillebrev". Det indeholdt ofte en gåde, som man sendte folk på deres navnedag eller en af de fire tamperdage, og modtageren var hermed erklæret "bundet", indtil gåden var løst, eller til vedkommende havde løst sig ved at holde et gilde. I stedet for en gåde, kunne det også dreje sig om at løse en række knuder på en snor, som var bundet fast i brevet og ofte meget svær at løsne op eller umulig at løsne op. Det gjaldt om at placere brevet et sted, hvor modtageren ville få fat i det - og dermed "binde vedkommende".

Eksempel fra Fyn
Nedenstående brev blev sendt til den 15-årige Birte Hansdatter på Fyn:

"Jeg binder dig hverken med baand eller bast
Men med en Silkesnor saa fast
Nu venter vi paa, at du et godt Gilde vil give
med Kaffe og Mjød og Kringler fin
alt efter Viljen din
og frie Musikanter
Byd til Gilde hvem du vil
og hvem dit Sind staar til
mig du ikke forglemme maa...."

Brevet til Birte kom fra en veninde og afspejler sig i ønskerne om fortæring. I bindebreve mellem karle kunne indholdet handle om for eksempel godt øl, brændevin og tobak. Bindebrevene kunne godt, i modsætning til gækkebreve, have flere afsendere. En vennegruppe kunne rotte sig sammen og forsøge at afkræve en fest. Men der kunne også være tale om kærlighedsbreve, der blev sendt mellem forelskede.