H.C. Andersens drøm om et eventyrhus

Odense Bys Museers bestyrelsesformand Henrik Dam holder tale ved grundstensnedlæggelsen.

En af de bedste kilder, vi har til H.C. Andersen i samtiden, er forfatteren Nicolaj Bøgh. Han var en del af kredsen omkring eventyrforfatteren. Efter H.C. Andersens død har Bøgh levende gengivet oplevelsen af og minderne om digteren. Kort efter H.C. Andersens død beskriver Bøgh digterens sidste dage i en artikel i Illustreret Tidende. Og i den mindes han en af Andersens yndlingstanker, som digteren aldrig nåede at fuldføre: at bygge sig en villa. Hvordan skulle sådan en villa så være?

"Ja, det kan jeg ikke sådan fortælle", sagde han, "men De kan tro, det skulle blive et eventyrhus! Jeg skal fortælle dem om entréen. Den skulle være rund med let glastag over og så med grønt op ad alle væggene, og store træer skulle der gro til alle sider […] rundt omkring i det grønne skulle alle de store digteres og Thorvaldsens buster stå, og midt imellem dem ville jeg så sidde og digte […]."

H.C. Andersen nåede aldrig at realisere denne drøm. Han fandt aldrig sit hjem - og dog så alligevel: Hans eventyr bor i hjerterne på mennesker over hele verden. Han tilhører verden, men det er i Odense, han finder hjem.

Citatet er fra Illustreret Tidende årgang 16 (1875) nr. 831: "H.C. Andersens sidste dage" og blev anvendt af Odense Bys Museers bestyrelsesformand Henrik Dam, rektor for SDU, i forbindelse med hans tale ved grundstensnedlæggelsen til det ny H.C. Andersens Hus den 2. april 2019.