Tøndebrønd fra middelalderen udstilles på Albani

Albani Bryggerierne fejrede torsdag den 11. april deres 160-års jubilæum og indviede i den forbindelse en ny udstilling om bryggeriets historie og menneskene bag ølproduktionen. Odense Bys Museer bidrager til udstillingen med udlånet af en ganske særlig museumsgenstand, i form af en knapt tre meter høj (og i sin tid dyb) brøndkonstruktion fra 1300-tallet.

Helt speciel konstruktion
Brøndkonstruktionen blev i foråret 2014 fundet af museets arkæologer under de omfattende udgravninger på I. Vilhelm Werners Plads langs Thomas B. Thriges Gade. Brønden består af to egetræstønder med tøndebånd af flækkede hasselgrene, som engang i 1300-tallet blev bragt til Odense fra henholdsvis det vestlige Tyskland og det nordlige Belgien med handelsvarer. Tønderne blev siden genbrugt, nedgravet og placeret oven på hinanden, så de kunne fungere som en brønd. I brøndens bund lå et stenlag og adskillige teglstensrør, som i middelalderen sørgede for at føre vand til brønden fra omgivelserne.

Danmarks ældste bryggeri
Arkæologerne fandt desuden rester af en bygning tæt på brønden, som viste sig at tilhøre det hidtil ældste kendte bryggeri herhjemme. Det blev derfor besluttet at udgrave og optage tønderne del for del og konservere træet, så tøndebrønden efterfølgende kunne samles igen.

Bryggeri og museum arbejder sammen
Brønden har tidligere været udstillet på Møntergården som en del af udstillingen "Knuds Odense - Vikingernes By", hvor Albanifonden forud havde bidraget med økonomiske midler til konserveringen af tøndebrønden. I forbindelse med udlånet har Albani Bryggerierne bekostet en specialbygget og klimatiseret udstillingsmontre, så den middelalderlige tøndebrønd kan udstilles sikkert og bidrage til fortællingen om Odenses 700 år lange bryggerihistorie.

Med smag for historien
På Anarkist - Beer & Food Lab i Albanigade kan man se den spændende udstilling med forskellige installationer, som har til formål at fortælle ikke bare Albanis historie, men også historien om Theodor Ludvig Schiøtz, der etablerede Albani i 1859. Her vil man også kunne se Odense Bys Museers tøndebrønd, der i sin tid leverede øl til odenseanernes forfædre i den tidlige middelalder. Udstillingen kan ses frem til 31. december 2019.