From Danish Blood to American Spirit

185.000 gæster besøgte i løbet af tre måneder Odense Bys Museers særudstilling 'From Danish Blood to American Spirit. The Danish Immigration to America' på Ellis Island Museum of Immigration i New York.

Særudstillingen på Ellis Island i perioden 13. oktober til 6. januar var opbygget i 6 udstillingsrum med hver sit særlige tema, alt dog bundet sammen af et rødt bånd - det danske blod - der løb fra flaget Dannebrog til det amerikanske Stars and Stripes. Fokus var dels på personer og deres historie samt grund til at udvandre, dels de overordnede linjer i den danske udvandring til USA og den effekt, den har haft på det amerikanske samfund helt frem til i dag.

Illustrator Sune Elskær
Centralt i udstillingen var 35 store plancher med grafik og tegninger af illustratoren Sune Elskær, hvis streg vil være velkendt for besøgende, der så udstillingen om Knud den Hellige og det tidlige Odense på Møntergården. Genstande i udstillingen kom fra Odense Bys Museers egen samling samt fra udlånere i USA, primært Museum of Danish America i Elk Horn, Iowa. Det blev også med udlån af to årgange af den danske Nebraska-avis 'Stjernen' til et gensamarbejde med vores kolleger i St. Paul Historical Society i Nebraska, der bidrog aktivt til 1996-udstillingen på Hollufgård, 'Danskerne på prærien'.

Det er endnu uafklaret, om udstillingen vil leve videre et andet sted i form af genbrug af udstillingens grafiske elementer.