Nyt gammelt tøj til Levende Historie

Albani Fonden har gavmildt bevilliget 245.100 kr. til historiske dragter til levendegørelsen i Den Fynske Landsby. Uddelingsarrangementet fandt sted den 22. januar, og frilandsmuseet var i godt selskab med en lang række andre institutioner og foreninger.

Den Fynske Landsy er er et levende museum, og en central del af vores formidling af fynboernes liv i 1800-tallet sker igennem Levende Historie. Det er vores godt 100 formidlere, der iklæder sig de historiske og levendegør køkkenerne, går med i marken, arbejder med uld og hør og meget mere. Dragterne er med til at skabe den fornemmelse af

autencitet, som vores gæster får under et besøg imellem de gamle huse og gårde. Derfor er vi utroligt glade for Albani Fondens bevilling, der betyder, at en række af vores formidlere kan få nye historisk korrekte dragter.

Hvad skal pengene bruges til?
Vores kokkepiger befolker køkkenet i den gamle præstegård, hvor de laver smagsprøver på mad fra tiden omkring 1900 og fortæller om råvarer, madvaner og køkkenets historie fra ildsted til komfurkøkken. Kokkepigerne får nu nye dragter inspireret af en kokkepigedragt fra ca. 1890, som findes på Egeskov Slot.

Vi får desuden syet nye bondedragter både til bondemænd og -koner. Dermed kan alle de formidlere, der er bønder - og det er jo de fleste - gå uden lapper på bagen, og der bliver igen ekstra tøj 'på stangen' til nye medlemmer af Levende Historie.

Møllertøj får vinger
I løbet af 2019 bliver Maderup Vindmølle færdigrestaureret og er dermed klar til at blive levendegjort af en ny gruppe mølleformidlere. Disse skal naturligvis ekviperes som møllere så ud i 1800-tallet. Det bliver der også mulighed for med bevillingen fra Albani Fonden.

Arbejdet med at producere de mange nye dragter er allerede så småt i gang, og vi glæder os til at se Den Fynske Landsby levendegjort med nye gamle dragter, når de frivillige tager fat igen fra sæsonstarten den 2. april.

Vi siger Albani Fonden mange tak for støtten!