Sjælden mønt fundet i Odense

Ved udgravningerne på Albani Torv i Odense blev der i kirkegårdsjorden fundet en middelaldermønt. Den er nu blevet identificeret af eksperterne, og det viser sig, at det er en sjælden mønt fra Valdemarstiden (1154-1241). Mønten er kobberlegeret, og det er sandsynligt, at den er slået under Valdemar Sejr (1202-1241). På møntens to sider ses henholdsvis en konge og en biskop med bispestav. Det tyder på, at mønten er slået i Roskilde, hvor biskoppen havde del i indtægterne fra møntslagningen.

Møntens udbredelse
Odense Bys Museer havde kun kendskab til yderligere én mønt af denne type. Den mønt blev fundet i 2009 ved Ulstrup på Vestsjælland. Opslaget om mønten fra Albani Torv i Odense har fået god respons på de sociale medier, hvilket har medført, at museets brugere samt kolleger oplyser, at der de seneste år er blevet gjort fund af et par mønter af samme slags. Med fund af flere mønter af samme type kan vi begynde at blive klogere på møntens udbredelse og måske fastslå møntslagningsstedet med større vished.