Har du hørt om "det nye" Carl Nielsens Barndomshjem?

30. april 2019 åbnede en ny udstilling i Carl Nielsens Barndomshjem under stor festivitas. Formålet med udstillingen var dels at lægge vægt på den hjemlige atmosfære i huset, dels at styrke fokus på musikken. Tre af husets rum er blevet indrettet med den funktion, de havde, mens Carl Nielsen og hans familie boede der: stue, børneværelse og køkken. Det sidste udstillingsrum er blevet indrettet som et fordybelsesrum, hvor man kan gå på videre opdagelse i Carl Nielsens univers - såvel livet som musikken. Det sker fra en helt ny hjemmeside, som er udviklet af DR specifikt til Carl Nielsens Barndomshjem.

Med afsæt i Carls erindringer
Det var et enormt løft for familien Carl Nielsen, da de købte barndomshjemmet. De kom fra meget beskedne kår, så det er ikke så sært, at Carl Nielsen i sine erindringer omtalte barndomshjemmet som et "palads af sol og lys og glæde". Vi har taget alle sanser i brug for tilsammen at skabe en helhed, der netop er inspireret af komponistens egne erindringer fra barndommen, der betød så utrolig meget for ham.

Glade gæster
Den nye udstilling er blevet taget rigtig godt imod af vores gæster. Mange oplever, at huset føles meget hjemligt og rart. De ser ud til at have taget godt imod det, at man kan komme helt tæt på tingene - man må røre, og man må sætte sig i møblerne. Og der bliver passet godt på tingene. Præcis som man ville forvente, gæster ville opføre sig i sit eget hjem. Der er allerede en del, der har taget et hvil i husets pæne stol eller den brede seng. Enkelte violinister har taget et instrument ned fra væggen og har givet et nummer. Det spiller fint sammen med lyden af violinisten Harald Haugaards indspilninger, der fylder de små stuer med stemning og atmosfære. Huset emmer nu igen af musik, på samme måde som det gjorde på Carl Nielsens tid, hvor både faderen Niels Maler, Carl Nielsen selv og alle hans fem brødre spillede violin. Duften af blomster, tobak, sæbe m.m. vækker andre sanser og understøtter sammen med farvevalget, et varmt lys og indretningen helhedsoplevelsen.

Et hjem med mange minder
Til udstillingen har vi lavet en audioguide, hvor man får historierne fortalt i sit eget tempo og efter personlig interesse. De findes på dansk og engelsk, og vores oplevelse er, at mange er rigtig glade for netop den formidlingsform. Det er rørende fortællinger, og i den nye udstilling er det blevet nemmere at sætte sig ind i, hvorfor netop dette sted gjorde så stort indtryk på Carl Nielsen. Det var her, hans bror Peter sagde farvel, før han satte kursen mod Australien, og der skulle gå mere end 34 år, før familien så ham igen. Det var også i Carl Nielsens Barndomshjem, at hans ældste søster Karoline døde af tuberkulose. Det var her, Carl Nielsen kunne præsentere sin hustru Anne Marie for forældrene første gang samtidig med, han skulle sige farvel til sine forældre, der også emigrerede - om end kun for en kort periode.

Nysgerrigheden vækkes
Endelig ser det også ud til, at der er stor interesse for de materialer, vi har fået udviklet og placeret rundt om, hvor det er relevant. Der er et fotoalbum om hhv. Carl Nielsens familie og hans tre forskellige barndomshjem samt en bog om de musikalske indtryk fra hans barndom. Flere materialer vil følge, og mange bliver nysgerrige ved dem og ved de uroer, vi har sat op for at kunne sætte fokus på forskellige temaer. Blandt andet Carl Nielsens drømme, og hvordan han formåede at sanse alt omkring sig og gøre det til musik.

Oplev et Barndomshjem i bevægelse
Det er en fornøjelse at tage huset i brug med de nye muligheder, og vi håber, at mange vil lægge vejen forbi og opleve det hele på egen hånd. Udstillingen er den foreløbige kulmination på et længerevarende udviklingsarbejde i og omkring Carl Nielsens Barndomshjem. Vi arbejder på i de kommende år at kunne folde potentialet endnu mere ud. Kig også forbi hjemmesiden: https://barndomshjem.carlnielsen.org - her er er der både billeder, tidslinje og fremragende fortælling om Carl Nielsen og hans musik samt ikke mindst mulighed for at lytte til en lang række indspilninger af Carl Nielsens værk.