Oplev Aamanden til HCA Festivals

Jorden brænder. Isbjerge smelter. Gader oversvømmes. Netop som vi troede, at vi var hævet over naturen, står vi pludselig i natur til halsen. Nede ved Odense Å, hvor Aamanden ifølge H.C. Andersen lever, skaber H.C. Andersens Hus under dette års H.C. Andersen Festivals et særegent ritual. Med lige dele performance og teateroplevelse udforsker museet menneskets forhold til naturen - dengang som nu - sammen med nogle af Danmarks dygtigste kunstnere.

Naturens hævn
I sit eventyr "Klokkedybet" beskriver H.C. Andersen et sagn fra hans egen barndom om Aamanden, der lever i Odense Å. Med mellemrum kræver han et barneoffer for ikke at lade åen gå over sine bredder og skabe død og ødelæggelse i byen. Men dengang er længe siden. I over 200 år har ingen lyttet til Aamanden, og ingen har villet betale prisen. Mennesket har troet, at det var stærkere end naturen. Det tog fejl. Naturen er ude af kontrol, eller er det mennesket?

Et poetisk mellemrum i uge 34
Sammen med digter Ursula Andkjær Olsen, scenograf Marie Rosendahl Chemnitz og komponist Ying-Hsueh Chen samt en række performere iscenesætter H.C. Andersens Hus et magisk og poetisk mellemrum, hvor menneskets rolle i verden igen er til forhandling. Det sker i de sene augustaftener under H.C. Andersen Festivals i uge 34. Her i mørket mellem land og vand: et ritual for den tabte fremtid.

Kunstneriske samarbejder
Aamanden er et led i museets arbejde med at forny H.C. Andersen ved at skabe kunstneriske møder mellem hans univers og samtidskunstnere. Tidligere har det bl.a. resulteret i madteater med Mette Martinussen og sidste års "Skår" med kunstner og komponist Louise Alenius. Også i år udvikles projektet af kunstnere, der på hver deres felt er nogle af Danmarks dygtigste.

Poetisk scenograf
Marie Rosendahl Chemnitz har, siden hun blev uddannet som scenograf for 15 år siden, arbejdet med teater, installation og udstillinger. Hun modtog i 2011 Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat for sin interesse i at udvikle og fortælle historier på nye måder og i nye rum. Marie vil gerne have folk til at se verden med et nysgerrigt blik, stoppe op og måske overveje at gå nye veje. Hun er optaget af at skabe oplevelser, hvor det skæve og poetiske rammer rå virkelighed. For en del år siden lavede hun udstillingen på Brandts "Der er nogen, der har drømt af mit hus", og hun glæder sig til at være tilbage i Odense.

Prisbelønnet musiker
Yingh-Hsueh Chen er uddannet på både det prestigefyldte Julliard og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og har vundet flere priser. I sit projekt "Ancestral Modernism" undersøger hun, hvordan det kultiske og rituelle kan kombineres med moderne kompositionsmusik.

Info om arrangementet
Aamanden (varighed ca. 20 minutter)
Tid: den 22.-24. august kl. 21, 22 og 23.
Sted: På øen i Eventyrhaven mod Albani Bro.
Entré: Gratis

Arrangementet er støttet af H.C. Andersen Festivals og Dansk Komponistforening.