Mange spor fra fortidens mennesker

Nogenlunde samtidig med at vintergækker og krokus tittede frem fra den kolde jord som de første bebudere om et snarligt forår, har arkæologer fra Odense Bys Muser afsluttet forundersøgelserne på et 90 hektar stort område nord for Tietgenbyen, der ligger øst for Odense.

Tegn på religiøse aktiviteter
I regn og slud, sol og tørke har vi de seneste to år vandret kilometer efter kilometer i de søgerender, hvor vi søger efter spor fra fortidens mennesker. Det har været et stort arbejde, der har krævet både våde sokker og sved på panden, men den systematiske og grundige indsats skulle vise sig at være det hele værd. På store dele af arealerne væltede det nemlig frem med spor efter områdets tidligere beboere. Stolpehuller og gruber har afsløret store bopladser med huse og hegn, der i tid strækker sig helt tilbage til yngre bronzealder (ca. 1100-500 f.Kr.) og frem til romersk og germansk jernalder (ca. 0-500 e.Kr.). Områder med ildgruber på de omkringliggende engområder vidner om religiøse aktiviteter, og som prikken over i'et fandtes der enkelte steder rester af selve beboerne, begravet i fortidens fine urner.

Fundene venter i jorden
Hvornår selve udgravningerne af de store områder går i gang vides endnu ikke. Så indtil videre ligger de mange fund stadig i jorden og venter på at kunne bringe ny viden om fortidsmenneskernes tilværelse i livet og døden for flere tusinde år siden - få kilometer øst for det nuværende Odense.