Fynske skæbner i Den Fynske Landsby

Amatørskuespillere, musikanter, sangere og gæster kan godt begynde at glæde sig. Til næste år kan man se frem til en helt enestående teateroplevelse i Den Fynske Landsby. Fynske skæbner er en oplevelse, hvor Landsbyens gæster bliver publikum til en række små teaterepisoder på gårdspladser, i haver og huse og på den måde får et indblik i fortiden. Fynske skæbner er teater, der skaber perspektiv på vores nutid med udgangspunkt i fortællingerne om almindelige fynboers livsvilkår i 1800-tallet. Teaterepisoderne handler om alt det, der betyder noget for mennesker både dengang og i dag - for eksempel sammenbragte familier, kærlighed, fødsel, død, magt, krig, udvandring og indvandring.

På jagt efter optrædende
Rollerne som piger, karle og gårdmænd skal spilles af Landsbyens egen teatertrup. Forinden skal den nye teatertrup dog bemandes, og frilandsmuseet efterlyser derfor amatørskuespillere, musikere og sangere i alle aldre.

Optræden under åben himmel
Den Fynske Landsby er i færd med at rette henvendelse til en lang række amatørscener, som der er temmelig mange af på Fyn. Den Fynske Landsby leder efter folk i alderen 18 - 90 år, der kan lide at optræde som skuespillere, musikanter eller sangere. Musikerne skal kunne mestre et traditionelt instrument som violin, harmonika eller fløjte, og sangerne skal kunne lide at agere i samspil med skuespillerne. Samtidig skal man have lyst til at spille teater med lidt kant i utraditionelle omgivelser. Teatertruppen skal optræde midt i Den Fynske Landsbys landlige scenografi, så der er ikke noget med scenekant og projektørlys. Til gengæld er der regn, sol og blæst som naturlige stemningsskabere.

Infomøde og optagelsesprøver
Den Fynske Landsby holder et infomøde søndag den 12. januar kl. 11.30 i besøgscenteret. Her kan man få svar på alle sine spørgsmål og møde de involverede i projektet. Optagelsesprøverne vil finde sted i uge 3 i 2020. Processen ledes af museumsinspektør og dramaturg Nana Mikkelsen i samarbejde med instruktør og underviser Inger Birkestrøm Juul. - Med teateroplevelsen Fynske Skæbner ønsker jeg at sætte følelserne i sving hos alle, der kommer og ser med. Det er nemlig det, teater kan, det kan få os til at føle noget. Jeg håber, at teateroplevelsen vil være med til at give publikum noget at tænke over, både i forhold til vores fælles fortid og nutid, siger museumsinspektør og projektleder Nana Mikkelsen.

Bevilling fra Region Syddanmark
Overinspektør i Den Fynske Landsby, Lise Gerda Knudsen, ser også frem til det kommende teaterprojekt. - Ønsket om at formidle historien ved brug af drama og følelser går helt tilbage til en studietur til amerikanske frilandsmuseer i 2007. Selve projektet Fynske Skæbner begyndte vi første gang at arbejde med i 2016. Så der har været et langt tilløb, og vi er glade for, at en bevilling på 600.000 kr. fra Region Syddanmark nu har gjort det muligt at prøve det af i praksis. Publikum kan glæde sig til at opleve en anderledes historieformidling, det gør vi i hvert fald, lyder det fra overinspektør Lise Gerda Knudsen.

En del af noget større
Fynske Skæbner vil spille i forsommeren fra april til juni og igen til efteråret fra september til oktober 2020 en række lørdage eftermiddage. For at gennemføre projektet vil museet bygge på den stærke tradition, Den Fynske Landsby har for frivillighed, og danne en teatertrup med frivillige amatørskuespillere. Truppen vil blive integreret i Den Fynske Landsby på lige fod med museets omkring 100 andre frivillige. Det betyder, at man blandt andet får et medarbejder-ID kort, der giver gratis adgang med ledsager på alle Odense Bys Museer samt 20% rabat i museumsbutikken.

Se mere på Den Fynske Landsbys hjemmeside og Facebook-side.