Jul med Carl Nielsen

Det traditionsrige julearrangement i Carl Nielsens Barndomshjem byder i år på en god blanding af dansk spillemandsmusik og sange.

Violinisten Jørgen Dickmeiss og harmonikaspilleren Frey Klarskov spiller musik af Niels Maler, Carl Nielsens far, der var en eftertragtet spillemand og dansemusiker i hele det midtfynske område. Der bliver også musik af den omvandrende spillemand Svenske Niels, der var samtidig med Niels Maler og hans spillemandskolleger fra Nr. Lyndelse.

Fællessang og julehygge
Arrangementet finder sted lørdag den 23. november kl. 14-16 og koster 30 kr. (Har du årskort til Odense Bys Museer, er det gratis at deltage). Men så får man også julehygge og lækkerier som gløgg, Astas klejner, Elses kringle og sød juleknas samt en status af museumsinspektør Ida-Marie Vorre over sæsonen 2019 i Carl Nielsens Barndomshjem. Et år der bragte meget nyt på tapetet, da det lille museum undergik en større forvandling til et mere autentisk og stemningsfyldt barndomshjem.

Julesange af Carl Nielsen
Carl Nielsen komponerede i 1923 hele tre forskellige julesange, men ingen af dem er gledet ind i det gængse julesangsrepertoire, skønt alle tre er fine melodier. Det forsøger julearrangementet i Carl Nielsens Barndomshjem at gøre noget ved. I år skal gæsterne synge én af Nielsens kompositioner "Hjemlige Jul" med tekst af

forfatteren Emil Bønnelycke. Museet håber, at gæsterne til julearrangementet vil opleve det samme, som kunne læses i Politiken den 17. december 1923: "Carl Nielsen går op på dirigentpladsen og siger det ud til folk: 'Bønnelyckes sang står i programmet, nu spiller jeg melodien - og så synger De med så godt De kan!' Og knapt har vi hørt Carl Nielsens ny melodi, der er så enkel og stærk i linjerne, så hel i følelsen, så fast i formen, før Bønnelyckes kønne og jævne ord om den 'hjemlige jul' toner gennem salen. Ja, hør... salen synger! Først stille og forsigtigt, men efterhånden stærkere og mere sikkert, det synger fra alle sider, og det siger alt det, vi føler - udløser som i en sum stemningen som sunget ud af ét sind. Det er smukt - et øjebliks højtid, der er den sunde og sande glædes bedste ven".

Anstrengt forhold til julen
Selv havde Carl Nielsen et specielt forhold til julen. Her er lidt glimt fra hans datter Anne Marie Telmányis erindringer fra 1904: "Når julen nærmede sig, blev fader gerne i dårligt humør. Al den hurlumhej kunne han ikke forstå. Maren* skulle bage, der skulle sendes pakker rundt til hele familien, moder fløj rundt, mens hun i virkeligheden havde nok med sit arbejde, og derfor blev hun nervøs. Men jeg kan se fader for mig, prøve at hjælpe Maren ude i køkkenet med klejnerne. [...] Vi havde dengang ikke mange penge mellem hænderne, men fik dog altid købt noget, om det så blot var for 5 øre. Jeg kan huske, at jeg fik fem julegaver lavet for 17 øre. Det var billigt.

Ifølge datteren Anne Marie Telmányi er julefigurerne lavet, mens familien boede på Toldbodvej 6, København, dvs. i perioden 1898-1906.

Så var det jul. Husvennerne kom. Gåsen blev spist og træet blev tændt. Og hvad var så det. Moder havde lavet små nydelige lerfigurer og malet dem. De stod under træet. Der så man hyrderne falde på knæ ved siden af en lille sø omkranset af grønt mos. Bagved lå Jomfru Maria, støttet mod et neg med Jesusbarnet. Der stod også en lille hund og nogle små får, og hvor var det hele yndigt. Så gik fader hen til klaveret og spillede ganske sagte og blødt. Glade Jul, og nu strålede det hele".

* Maren = Familiens husholderske, som Carl Nielsen havde kendt siden sin læretid som købmand i Ellinge ved Nyborg.