Jagten på de forsvundne eventyr

Manuskriptet til Den lille Havfrue.

Flere af Odense Bys Museers ansatte har været involveret i tilblivelsen af TV-programmet "Jagten på de forsvundne eventyr", som DR1 har vist tre søndage kl. 20-21 (15., 22. og 29. september). Udsendelsesrækken, der er produceret af Nordisk Film TV, blander den såkaldte "true crime"-genre, som vi kender fra programmer som "Forsvundne arvinger" og "Eftersøgt", med længere kulturhistoriske indslag om H.C. Andersens barndom og ungdom og om de tre eventyr, hvis manuskripter blev stjålet fra H.C. Andersens Hus natten til den 22. juli 1992: nemlig manuskripterne til "Keiserens nye Klæder", "Den lille Havfrue" og "Elverhøi".

Øger kendskabet til Andersen
Udsendelserne blev produceret hen over sommeren, så der har været hektisk aktivitet for filmhold såvel som for Odense Bys Museers ansatte for at nå det hele. Det har været travlt, men også sjovt og spændende at medvirke i dette nye 'blandingsformat', som vi forventer vil bidrage til at udbrede kendskabet til den tidlige del af H.C. Andersens liv og forfatterskab - også til nye målgrupper. Vi tror også, at udsendelserne vil bidrage til forståelsen for, hvorfor de tre manuskripter er så uvurderlig en del af vores fælles kulturarv - som netop den hollandske kunsttyv (!) gør opmærksom på i det første af tre afsnit.

Manuskriptet til Keiserens nye Klæder.

Flere stjålne effekter
Sidst - men bestemt ikke mindst - håber vi selvfølgelig inderligt, at de tre udsendelser vil bidrage til, at de stjålne sager kommer tilbage til museet. Udover de tre manuskripter, som udsendelserne drejer sig om, blev der ved tyveriet også stjålet en række andre genstande, der ligesom manuskripterne har en enorm forsknings- og formidlingsmæssig værdi: et manuskript til Andersens tidlige digt "Det døende Barn", en billedbog til Agnete Lind, to hæfter med tegninger til Otto Zinck, to tørrede blomster fra Italiensrejse, en sølvske med indskrift fra Frederikka Bremer til H.C. Andersen samt et portræt af Simon Meisling.

Selvportræt i hæfte til Otto Zinck og manuskript til Elverhøi.