Nyt musikalsk kraftcenter i Odense

25. august 2020

Takket være en stor donation fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat kan Odense Bys Museer iværksætte realiseringen af et helt nyt Carl Nielsen Museum med udgangspunkt i den verdensberømte komponist.

-Bestyrelsen finder projektet med etableringen af et moderne museum, med musikken i centrum og som en gennemgående oplevelse i forskellig kontekst til inspiration ind i Carl Nielsens verden, som særdeles velvalgt, begrunder Henrik Thal Jantzen, administrator og bestyrelsesmedlem i Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, bevillingen.

Stedet er det "gamle" Carl Nielsen Museet i Odense Koncerthus. Her holder Odense Symfoniorkester til, og som nærmeste nabo finder man musik- og teaterhuset ODEON, der udover koncertsale også rummer Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole. Samlet vil der blive tale om et unikt kraftcenter for musikken i hjertet af Odense. I forbindelse med den omfattende transformation af Odenses bymidte har det nye kvarter - naturligvis - fået navnet Carl Nielsen Kvarteret. Det støder umiddelbart op til H.C. Andersen Kvarteret.

Carl Nielsen Museet har siden starten af 2018 dannet ramme om et midlertidigt placeret H.C. Andersen-museum, mens et helt nyt H.C. Andersens Hus er under opførelse. Det ny H.C. Andersens Hus åbner juni 2021, og Carl Nielsen Museet kan blive genskabt.

Musikken viser vejen ind til mennesket

Det bliver dog med en helt ny iscenesættelse! Formidlingen vil tage udgangspunkt i komponistens værk - det, der til stadighed lever: musikken. Tanken er, at musikken skal være afsæt for både udstillingens form, indhold og karakteren af den oplevelse, gæsterne tilbydes.

Carl Nielsens musik spænder bredt fra folkelige sange til komplekse orkesterværker. Den spændvidde vil blive helt central både for at kunne lave en varierende og spændende musikalsk museumsoplevelse, og for at tilgodese et bredt publikums forskellige interesser. Mens mange danskere har et særligt forhold til Carl Nielsens sange, er der også et internationalt publikum, som kender og dyrker orkester- og kammermusikken. Manden bag musikken spænder også bredt med mange lag og facetter, hvilket gør personen Carl Nielsen spændende og interessevækkende.  I Carl Nielsen Museet bliver det musikken, der viser vejen ind til mennesket - ikke omvendt. Et vigtigt aspekt er også samlivet med billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen, hvor gnister mellem de to kunstnere givet har haft indflydelse på komponistens kreativitet.

Samarbejde med DR

I udviklingen af et levende museum i international klasse samarbejder Odense Bys Museum med bl.a. DR Koncerthuset, Den Levende Musik & P2/P8 om at virkeliggøre udstillingens musikalske ambitioner.

-Med samarbejdet om det nye Carl Nielsen Museum fortsætter DR's kor og orkestre en musikalsk linje, som har rødder tilbage til Nielsens egen tid. Lige siden Nielsen selv dirigerede den allerførste offentlige koncert med det daværende Radioorkestret i 1925, har formidling og fortolkning af Nielsens musik været en kerneopgave for os i DR's kor og orkestre, fortæller Kim Bohr, chef for DR Koncerthuset, Den Levende Musik & P2/P8.

Konceptet for det kommende museum er herudover udviklet sammen med EVENT Communications, der har base i London med inddragelse af internationale lyd- og lysdesignere.

I de kommende måneder skal konceptet udvikles til konkret indhold, og dette vil udover ovennævnte, ske med flere samarbejdspartnere. Ved at forene de forskellige kompetencer er det visionen at skabe et komponistmuseum helt ud over det sædvanlige. Et musisk og sanseligt sted, hvor de besøgende vil få en fornemmelse af, hvad musik - og i særdeleshed Nielsens musik - kan!

Begejstring hos Odense Bys Museer

Museumsdirektør for Odense Bys Museer, Torben Grøngaard Jeppesen, udtaler begejstret: Odense Bys Museer har med stor glæde modtaget meldingen om den flotte donation fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen Legatet. Når det midlertidigt placerede H.C. Andersen-museum rykker ud i forbindelse med indvielsen af det ny H.C. Andersens Hus i juni 2021, kan vi begynde en nyindretning af Carl Nielsen Museet og det på et niveau, der vil matche H.C. Andersen-formidlingen. Carl Nielsen Museet som del af Odense Koncerthus vil sammen med det nyrestaurerede Carl Nielsens Barndomshjem i Nr. Lyndelse bringe formidlingen af den danske komponists værk og historie op på et internationalt niveau. De to verdensberømte fynboer vil således hver blive formidlet i helt fantastiske og levende museer, hvor fokus er eventyret, musikken og den kunstneriske skaberkraft.

FAKTA

• Carl Nielsen Museet blev indviet i marts 1988. Det var Odense bys gave til sig selv i anledning af byens 1000-års jubilæum
  • Museet har siden januar 2018 været anvendt til midlertidigt H.C. Andersen-museum
  • Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat har bevilget 16,2 mio. kr. til nyindretning af museet