Odenses skjulte vikingeborg skal frem i lyset

Odenses skjulte vikingeborg skal frem i lyset

03. juni 2020

-Odense er vikingernes by – og placeringen af en kæmpe vikingeborg midt i centrum er en unik historie, som skal fortælles på en ny og nærværende måde, siger forsknings-centerleder Mads Runge, Odense Bys Museer, der har svært ved at skjule sin begejstring. -Det er et stort øjeblik for Odense og museerne tirsdag 2. juni, hvor vi påbegynder de første boringer til forprojektet.

Odenses største og væsentligste fortidsminde

Den godt 1000 år gamle, cirkulære vikingeborg Nonnebakken er Odenses største og væsentligste fortidsminde med en ydre diameter på 180 m. Over de senere år har en række målrettede udgravninger sammen med den nyeste teknologi i form af højt specialiserede georadar-undersøgelser givet banebrydende ny viden om borgen. Stedets historie er så fantastisk, ved man nu, at der aktuelt arbejdes på at gøre Nonnebakken til verdensarv i en serienominering med de andre ringborge fra vikingetiden.

 

Vold bliver verdensarv

Et vigtigt led i at kunne blive verdensarv er at få synliggjort borgen i terrænet præcis der, hvor den oprindeligt lå, så de mange mennesker, som hver dag passerer stedet, kan fornemme dens imponerende dimensioner og form. Som et første synligt skridt her imod foretager Odense Bys Museer i samarbejde med eksperter fra Nationalmuseet og MOE Ingeniører boringer i den vold, som har omkranset vikingeborgen. Boringerne skal dels afklare jordlagenes bæreevne og dels vise, hvor meget af volden, der er bevaret. Oprindelig har volden været en imponerende konstruktion med en bredde på ca. 15 m bred og en højde på måske 5 m. Udenfor volden har løbet en dyb og bred voldgrav. 

 

Forprojekt

Boringerne er del i et større forprojekt, der er finansieret af Odense Kommune og udføres i samarbejde mellem Odense Kommune og Odense Bys Museer. Væsentlige bidragsydere i forprojektet er endvidere Erik Brandt Dam Arkitekter (forslag til udformning af formidling af borgen), JAC Studios (formidlingskoncept og sammenhæng med byens øvrige vikingeformidling), MOE Ingeniører (geotekniske analyser) og Nationalmuseet (analyser af de kulturhistoriske levns bevaringsgrad). 

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer