Torben Grøngaard Jeppesen CV

Museumsdirektør, dr.phil., R, ved Odense Bys Museer, adjungeret professor ved Syddansk Universitet.

 

Uddannet som cand.mag. og lic.phil. (ph.d.) i historie og arkæologi fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

Siden 1977 museumsinspektør ved Fyens Stiftsmuseum, fra 1982 ved Den Fynske Landsby og museumsdirektør for Odense Bys Museer siden 1989.

Forestået større forskningsprojekter om middelalderens landsbyer, det fynske gårdbyggeri fra bindingsværk til grundmur og de danske/skandinaviske udvandreres og efterkommeres vej ind i det amerikanske samfund, herunder særligt fokus på integrationsprocesserne. Projekterne har ført til en række videnskabelige publikationer og populærvidenskabelige bøger.

Forskningsophold ved Christian-Albrechts-Universität, Kiel, og Fulbright Visiting Scholar ved University of Wisconsin-Madison, USA.

Medlem af en række bestyrelser, bl.a. H.C. Andersen Fonden, Le Klint Fonden, Center for Papirkunst, og forskellige udvalg, eksempelvis aftagerpanel for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

Har forestået en række internationale udstillingsprojekter, bl.a. i Japan, Kina, Sydkorea, England og USA om H.C. Andersen og Carl Nielsen. Blandt disse kan nævnes udstillingen "De Vilde Svaner", der arrangeredes sammen med filmmanden Jacob Jørgensen. Udstillingen var bygget op om filmen af samme navn, hvortil H.M. Dronningen havde skabt decoupager og kostumer. Udstillingen vistes i en lang række byer verden over, Mexico City, Washington DC, Tokyo, Beijing, Rom og Skt. Petersborg. Ligeledes kan nævnes H.C. Andersen-udstillingen "Eventyr i papir", som vistes i forbindelse med det danske statsbesøg i Kina i 2014 og det dansk-kinesiske kulturår.

Senest har TGJ stået bag udstillingen "From Danish Blood to American Spirit", der vistes på Ellis Island, New York, fra oktober 2018 til januar 2019.

Tildelt rejselegat fra Julie von Müllens Fond og af den kinesiske kulturminister inviteret på rundrejse i Kina.

Arbejder aktuelt med opførelsen af det nye H.C. Andersens Hus i Odense til 330 mio. kr., et projekt med den japanske Kengo Kuma som arkitekt og Event Communications, England, som designer.

Udnævnt til Ridder af Dannebrogsordenen.

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer