Thriges Kraftcentral

Se udstillingen om Thomas B. Thriges liv og virke i Odense og oplev når Dieselgruppen starter den store dieselmotor.

HØJSPÆNDING! Thomas B. Thrige, virksomheden og Kraftcentralen

Dieselmotoren i Thriges Kraftcentral arbejder på faste åbningsdage den første lørdag i måneden. Oplev når Dieselgruppen starter maskinen og se udstillingen "HØJSPÆNDING! Thomas B. Thrige, virksomheden og Kraftcentralen", om Thomas B. Thriges liv og virke i Odense.
Thriges Kraftcentral er opført i 1916 af Thomas B. Thrige. Thriges Kraftcentral er en velbevaret industribygning af national betydning. Kraftcentralen var hjertet i Thriges store fabrikskompleks. En stor dieselmotor og to dampturbiner leverede elektricitet og varme til hele fabrikken - og strøm til Skibhuskvarteret.

Efter hovedstaden var Odense den vigtigste industriby i Danmark. Odenses industrialisering begyndte med de første fabrikker i midten af 1800-tallet. I industrialderens glansperiode 1870-1970 arbejdede halvdelen af byens befolkning inden for industri og håndværk.

Industrisamfundet begyndte at klinge af i 1970'erne, men mange steder i Odense fortæller bevarede industriminder endnu om dette væsentlige kapitel i byens historie.

Kraftcentralen blev fredet i 2005 og indeholder et sjældent intakt interiør fra elektroteknikkens barndom. I september 2007 indgik Thomas B. Thriges Fond, ejendommens ejer Byggeselskab Olav de Linde og Odense Bys Museer en samarbejdsaftale, der sikrede restaurering af den på det tidspunkt ret forfaldne kraftcentral. Samtidig kom formidling af Thomas B. Thriges og kraftcentralens vigtige nationale og lokale industrihistorie på dagsordenen.

Odense Bys Museer samarbejder med en række frivillige 'motorsagkyndige' fra 'Dieselgruppen', som sørger for at maskinen kører. Byggeselskab Olav de Linde ejer bygningen. Thomas B. Thriges Fond har financeret maskinens klargøring, udstillingens tilblivelse samt renovering af bygningen og er herved med til at gøre Thriges Kraftcentral til en levende facet af Odenses historie.

Besøg Dieselgruppens egen hjemmeside

Thriges Kraftcentral Buchwaldsgade 33 5000 Odense C

Åbningstid Thriges Kraftcentral er åben den første lørdag kl. 10.00 - 12.00 i hver måned (undtagen januar og juli) Fri adgang

Kl. 10.05 Omvisning ved en medarbejder fra Odense Bys Museer. Kl. 10.30  - ca. 10.45 Dieselgruppen starter af den store 500 hestes dieselmotor. Kl. 11.30 Omvisning ved en medarbejder fra Odense Bys Museer.

 

Rundvisning for grupper den 1. og 3. torsdag i måneden (for skoler, uddannelsesinstitutioner, foreninger m.m.) En rundvisning på Thriges Kraftcentral tilbydes f.eks. skoleklasser der arbejder med lokalhistorie eller industrihistorie. Der gives et indblik i Odenses industrialisering eksemplificeret ved Thomas B. Thriges industri-imperium. Omvisningen giver information om industrihistorie, Thrige som person og som virksomhed. Desuden får i viden om hvordan kraftcentralen fungerede. Der bliver vist rundt i selve kraftcentralen samt den tilhørende udstilling Højspænding!

Rundvisninger finder sted den 1. og 3. torsdag i måneden i tidsrummet kl. 9 - 15. Der kan bookes to typer forløb i Kraftcentralen:

1) Rundvisning af 45 min. varighed. 550 kr.

2) Omvisning af 45 min. varighed samt opstart af maskinen ved Dieselgruppen. Varighed max. 2 timer.  Pris 550 kr. + 600 kr.

Ring og hør nærmere om tidspunkter.
Omvisningerne bestilles hos Odense Bys Museer på telefon 65 51 46 01 eller museum@odense.dk.

Køb et årskort
 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer