Arkæologi i medierne

På denne side har vi samlet links til nogle af de indslag om arkæologi, der har været bragt i radioen og på TV det sidste par år.

Indslag om udgravningerne langs Thomas B. Thriges Gade fylder særlig meget, så vi har samlet dem i en pulje for sig selv under menupunktet Thomas B. Thriges Gade.

Følg os også på:
FacebookInstagramFlickrTwitter og YouTube

 

2017

Odenses historie skal skrives om
TV2/Fyn, 14. maj 2017:  Mads Runge og Kirstine Haase fortæller om den nye viden, der er opnået efter de senere års store udgravninger i Odense Centrum og på Nonnebakken. Se også en lille forsmag på udstillingen om samme emne, der åbner 19. maj.

Fortidsmindedagen er et hit
TV2/Fyn, 30. april 2017: Mogens Bo Henriksen fortæller i TV2/Fyn om nye måder at formtælle om fortiden på. Han har langt mere at byde på end udstillinger i museums­bygningerne.

Museumsinspektør brænder svin af for at forstå fortiden
TV2/Fyn, 24. april 2017:   I over 30 år har en fynsk forsker arbejdet på at afsløre hemmelighederne bag fortidens ligbrændinger. Det har krævet masser af brænde, døde svin og ikke mindst tålmodighed. Interview med Mogens Bo Henriksen Museumsinspektør, Odense Bys Museer.

Sølvmønter og lerkar: Facebook bygger på en jernalderlandsby
Fyens Stiftstidende, 29. januar 2017: Facebook-grunden i Tietgenbyen har budt på et væld af arkæologiske fund, der kaster lys over områdets tidlige historie. Museumsinspektør Michael Borre Lundø, Odense Bys Museer, fortæller.

 

2016

Afbrænding af svin til et større formål
Radio24syv, 21. december 2016: Mogens Bo Henriksen fra Odense Bymuseum har skrevet en ph.d. om ligbålets betydning i den danske oldtid. Det har han blandt andet gjort ved at brænde døde grise.

Brændte lokummer fortæller om middelalderen
TV2/Fyn, 15. september 2016: Fundet af to toiletsædder giver arkæologerne et unikt øjebliksbilledet i tiden og livet lige præcis på den dag en gang i 1300-tallet, hvor byen og  toiletterne stod i brand.

Skjult bro dukkede op i Odenses hjerte
TV2/Fyn, 21. juni 2016:  Arkæologerne har fundet en kraftig bygget vindebro, der for mange hundrede år siden førte ind til det adelige jomfrukloster.
Medvirkende fra OBM: Jesper Hansen og Mikael Manøe Bjerregaard.

Fyn Live: Om de fynske landsbyer.
TV2/Fyn 13. juni 2016:  De fleste af os vil ikke bryde os om at få at vide, at vores fødselsattest er forkert. At vi er ældre, en vi gik og troede. Men det er tilfældet for de fynske landsbyer. De er pludselig blevet ældre. Meget, meget ældre...
Medvirkende fra OBM: Maria Lauridsen og Jesper Hansen.

Fyn Live: Arkæologi i Odense
TV2/Fyn, 5. januar 2016: Odense Bys Museer har store forventninger til grave-året 2016. Museumsinspektøren håber blandt andet at finde et stenhus, som arkæologerne ikke ved særlig meget om, men som ifølge historiske kilder, ligger i området. 
Medvirkende fra OBM: Jakob Tue Christensen og Mads Runge.

 

2015

800 år gammel voldgrav fundet i Odense
Den er 8 meter bred, halvanden meter dyb. Alligevel har den været gemt væk i flere hundrede år. Arkæologerne fra Odense Bys Museum har gjort sig et fund i Odense. En 800 år gammel voldgrav. Mikal Bjerregaard, OBM, fortæller.

Nyt hus til Jernalderlandsbyen
TV2/Fyn, 8. oktober 2015: Alex Jørgensen - har i 4 år kæmpet med at bygge et jernalderhus til jernalderlandsbyen i Odense. Huset er en rekonstruktion, a et jernalderhus, som OBM udgravede i Bellinge for fem år siden. Medvirkende fra OBM, arkæolog Michael Borre Lundø.

De higer og søger...
TV2/Fyn, 28. september 2015: Store entreprenørmaskiner har de seneste dage været i gang med at grave lange render på en marken ved Syddansk Universitet i Odense.Arkæolog Jakob Bonde, OBM, fortæller hvorfor.

Forskere undersøger knogler
TV2/Fyn, 17. september 2015: Arkæologer åbnede onsdag en enestående sarkofag, udgravet ved den fredede tomt af Albani Kirke. Stenkisten indeholdt knogler fra en person - torsdag formiddag blev knoglerne sat sammen på SDU. Medvirkende bl.a. museumsinspektør Jakob Tue Christensen, OBM.

Se øjeblikket, da 1000 år gammel stenkiste åbnes
Fyens Stiftstidende, 16. september 2015: "Det er helt enestående. Der er ikke gravet 1000-tals grave i Danmark i mange, mange år, sagde museumsinspektør på Odense Bys Museer Jakob Tue Christensen lige efter onsdagens sjældne begivenhed."

Stenkiste med afdød biskop
Tv2/Fyn, 16. september 2015: En stenkiste fra 1000-tallet er dukket op under udgravninger på Albani Torv i Odense. Stenkisten dateres foreløbig til en gang i 1000-tallet og rummer formentlig en af Odenses første biskopper.
Medvirkende: Arkæolog Jakob Tue Christensen, Odense Bys Museer.

Letbanen er godt nyt for arkæologerne
TV2/Fyn, 2. september 2015:  I de her dage graver arkæologerne fra Odense Bys museer på stedet, hvor Knud den Hellige blev slået ihjel ved Albani Kirke. Arkæologerne er særligt interesserede i de ældste dele af stenkirken, hvor Knud den Hellige blev dræbt. Medvirkende: arkæolog Jakob Bonde, Odense Bys Museer.

Vikingetiden vakt til live på Nonnebakken
Fyens Stiftstidende, 13. august 2015: Nonnebakken er en såkaldt ringborg, der kun kendes fire steder i landet. I dag er vikingeborgen fredet, men tidligere er store dele blevet planeret og bebygget. Derfor var forventningerne til udgravningen ikke store, men undersøgelsen har vist, at borgen fortsat er yderst velbevaret.

Grave med glasperler og smykker
TV2/Fyn, 5. juli 2015:  For 1600 år side boede der også folk i Odense-forstaden Fraugde. Det viser arkæologiske udgravninger, som Odense Bys Museer gennemfører i disse dage. Og udgravningerne viser også, at beboerne havde kontakter nede i Europa. Medvirkende: arkæolog Jakob Bonde, Odense Bys Museer.

 

2014:

Gammel lort begejstrer arkæologer
DR/P1, 23. decemver 2014: I Odense er man stødt på noget lort. Altså i den bogstaveligste forstand. I forbindelse med udgravningen af en ny parkeringskælder, har arkæologer nemlig opdaget lokumstønder helt tilbage fra Middelalderen. Og indholdet er ganske velbevaret og gemmer på masser af viden. Medvirkende: Kirstine Haase, arkæolog, Odense Bys Museer. Af: Anders Christian Jørgensen

De danske runesten er i forfald:
TV2/Fyn, 18. november 2014: Museumsinspektør Mogens Bo Henriksen viser på Glavendrup-stenen på Nordfyn, hvor slemt det står til med nogle af kulturarvens fornemste genstande.

Sensationelt kraniefund giver ny viden
DR/Radio Fyn 12. september 2014: Museumsinspektør Mogens Bo Henriksen fortæller om hvilken guldgrube af viden, der gemmer sig i det kranium, som forleden blev fundet på stranden ved Lillebælt.

Fyn Retro
TV 2/FYN 23. marts 2014: Preben Dahl snakker med museumsinspektør Mogens Bo Henriksen, OBM om betydningen af et tæt samarbejde mellem museer og amatørarkæologer.

 

2013:

Masser af fortidslevn i Vester Kærby.
TV2Fyn d. 18. august 2013 v. Museumsinspektør Mogens Bo Henriksen, Claus Feveile (Østfyns museer) og amatørarkæologerne Brian Bechmann og Flemming Nielsen.

I Danmark hvidvaskes kulturarvshandel.
Alle tiders historie, DR P1 8. april 2013: Museumsinspektør Mogens Bo Henriksen.

Lille kvinde, stort fynsk scoop.
TV2Fyn d. 28. februar 2013. v. Museumsinspektør Mogens Bo Henriksen og amatørarkæolog Morten Skovsby.

Fynbo finder lille krigerkvinde i sølv fra Vikingetiden.
TV2Fyn d. 28. februar 2013. v. Museumsinspektør Mogens Bo Henriksen.

Vigtige fund ved Aulby.
TV2Fyn d.23. januar 2013 v. Feltarkæolog Michael Lundø Borre.

 

2012-2013

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer