Bygkorn, levninger fra et middelalderbryggeri

 

Middelalderbryggeri fundet i Odense

Bag Odense Rådhus på I. Vilh. Werners Plads lå i Middelalderen byens Algade. Her har arkæologerne i foråret 2014 fundet et særligt spændende bindingsværkshus. Inde i huset lå et lager af byg-korn og på husets gårdsplads var der en meget spændende brønd.

Brønden består af tre tønder sat ovenpå hinanden og er usædvanligt velbevaret. En del af bygkornene var spirede og netop spirede bygkorn var en grundingrediens i middelalderens ølbrygning. Alt tyder derfor på, at der har været et bryggeri i huset. Brønden har højst sandsynligt forsynet bryggeriet med de rigelige mængder af vand, som er nødvendige for at brygge øl.

Middelalderarkæolog Maria Elisabeth Lauridsen mener, at der må være tale om et hjemmebryggeri: "Der var kun meget få deciderede bryghuse i middelalderen. Det vi har fundet er højst sandsynligt et bryggeri, som har forsynet husets egne beboere. Det kan dog godt være, at man har haft en lille øl-bod, hvor man har solgt øl til forbipasserende. Ikke er en decideret kro, men mere en slags øl-udsalg."

Huset og brønden kan dateres til 1300-tallet, hvor øl var en meget vigtig drikkevare. Man drak simpelthen øl i stedet for vand, fordi vandet i byerne for det meste var for beskidt til at drikke. "Det er lidt usædvanligt med et mini-bryggeri inde i byen. Bønderne på landet bryggede øl til eget forbrug, men inde i byerne købte man for det meste sit øl." siger Maria Elisabeth Lauridsen.

Odenses øl-fejde
Fra Odense kender man flere skriftlige kilder fra middelalderen, som fortæller om uenigheder blandt odenseanerne om netop ølbrygning og øl-salg i byen. I midten af 1400-tallet kom det til en regulær fejde på ord, hvor selv kongen blev inddraget.

Købmændene i middelalderens Odense havde sørget for, at de selv havde eneret på salg af øl i byen. Det klagede byens håndværkere over til Kong Christian I i midten af 1400-årene. Håndværkerne mente, at det øl, som købmændene solgte var for ringe og de ville selv have lov at brygge og sælge deres eget øl.

Maria Elisabeth Lauridsen er i fuld gang med at læse op på historien om øl-fejden i Odense. Sammen med fundene fra den store udgravning er overleverede breve og dokumenter med til at danne et farverigt og nuanceret billede af livet i middelalderens Odense: "For arkæologer er det altid ekstra spændende, når de skriftlige kilder og de fysiske fund supplerer hinanden og det kan meget vel være et håndværker-hjemmebryggeri, som det der omtales i de skriftlige kilder, vi har fundet. Det er da en sjov tanke, synes jeg."

Middelalderøl
 I middelalderen bruges byg stort set kun til at brygge øl. Det meste Øl i middelalderen var tyndt og uden den store alkoholprocent.

Se også historien om tønder i hobetal, hvor vi fortæller mere om tre-tønde-brønden.

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer