Latriner

Latriner fra 1300-tallet

 

Latriner

Blandt de mange interessante fund i udgravningerne på I. Vilh. Werners Plads er en stor gruppe af tønder fra 1300-tallet. En del af tønderne har været brugt til opbevaring og transport af fødevarer, f.eks. sild. Nogle af dem er senere blevet brugt til forskellige andre formål.

En gruppe tønder har f.eks. været brugt som latriner. Udgravningerne har vist, at der på dette sted har stået latriner i mere end hundrede år.

Ved at studere indholdet af disse latriner (som i parantes bemærket er ganske godt bevaret) kan man få et billede af middelaldermenneskets dagligdag, som man ikke kunne få ved blot at studere bygninger og mere normale arkæologiske fund. Blandt andet vil analyser af latrinernes indhold kunne give svar på, hvad folk i almindelighed fik at spise, og hvilke planter der voksede i umiddelbar nærhed af middelalderens huse.

Disse analyser er ikke gennemført endnu, men umiddelbart er det tydeligt, at hindbær var en populær spise i Odense for 700 år siden. I latrinerne er i øvrigt også gjort fund af mos, læderstykker og tekstil, som ser ud til at være brugt som vi i dag bruger toiletpapir. Nær latrinerne er fundet et lille stavbæger, som måske har været brugt til at skylle hænderne i efter latrin-besøget.

Se de øvrige historien om de mange fund af tønder her:
Tønde i hobetal
Stavbægre
Bryggeri

Latrin med indhold. 1300-tallet

 

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer