Tommes runepind

Selvom udgravningen under I. Vilhelm Werners Plads i Odenses centrum er afsluttet dukker der stadig nye fund op, der bringer os tættere på middelalder­menne­sket end vi turde håbe på. I efterbear­bejdningen dukkede ikke bare ét men tre små stykker træ op, der skulle vise sig at være det første fund af en runepind fra en dansk byudgravning i mere end 50 år.

Ved første øjekast er den lille 8,5 cm lange pind ganske undseelige - men en vagtsom arkæolog så, at der var små tegn på begge sider af den, som umiskendeligt lignede runer. De tre stykker træ viste sig at høre til den samme runepind, og Nationalmuseets rune-ekspert, Seniorforsker Lisbeth Imer, blev hidkaldt og kunne bekræfte, at der var tale om en - fragmenteret - runeindskrift på latin.

Indskriften har vist sig at være vanskelig at tyde: "Selve pinden har før konservering ca. samme konsistens som koldt smør, og en djævelsk, lille rod har boret sig ind i træet på langs ad indskriften på den ene side, hvilket forstyrrer lidt", fortæller Lisbeth Imer.  Alligevel er det lykkedes at udlede enkelte ord, blandt andet ordet salu- som kan betyde "godt helbred" og famulum suum t=umi, der kan betyde "Tomme hans tjener". Tomme er formentlig navnet på ejermanden og vendingen "hans tjener" henviser til Tomme selv som "Guds tjener"- en meget almindelig vending i middelalderlig sammenhæng.

Runepinden - eller amuletten - blev fundet i de jordlag, der knytter sig til handelsboderne, der lå i Overgade i begyndelsen af 1200-tallet. Formentlig det der i de skriftlige kilder omtales som

"Indtil videre ved vi ikke, hvad meningen har været med teksten på runepinden fra Odense. Mest sandsynligt er det nok, at den har været brugt som en amulet for at beskytte ejeren, Tomme, mod sygdom, onde ånder og død, eller for at sikre ham godt helbred. Det er også muligt, at den med sine mere eller mindre løsrevne tekstdele repræsenterer en del af et større hele, dvs. flere pinde, som ikke er bevaret, eller at risteren, Tomme, har øvet sig i latinske fraser", siger Lisbeth Imer.

 

Den fulde udredning af teksten kan ses på Nationalmuseets blog "Runer og Mønter".

 

De foreløbige resultater fra udgravningen peger imod, at gaden fungerede som torvegade indtil torvehandelen i senmiddelalderen flyttede til det nye Fisketorv umiddelbart nord for fundstedet. Runepinden have et ødelagt ophængshul i den ene ende, og man kan forestille sig, at Tomme var på markedet den dag for at købe fisk, da han midt i mylderet tabte sin beskyttelsesamulet og aldrig fandt den igen.

Fund af runeamuletter af træ er yderst sjældne i Danmark, men fund af blyamuletter og mere end 600 rundepinde fra Bergen i Norge, vidner om, at runeskriften var udbredt og særdeles levende i middelalderens verden. Skrift fra et middelaldermenneskes egen hånd er nok det tætteste, vi kommer på at tale med mennesket selv. Med det unikke fund fra Odense får vi muligheden for at få et glimt af middelaldermenneskets forestillingsverden.

 

Runepinden vil blive udstillet på Møntergården, Odense Bys Museer i forbindelse med Forskningens Døgn d. 25. april kl. 11-15

 

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer