Tønder i hobetal

Latrintønder og bomærke
Tønder udgør en af de større genstandsgrupper, der er registreret i udgravningen på I. Vilh. Werners Plads. Flere af tønderne er kendetegnet ved at være særdeles godt bevaret, mens andre stort set er formuldet.

I første etape af udgravningerne, som foregik i 2013, blev der fundet den første håndfuld tønder og fælles for dem var, at de alle var latrintønder fra 1300-tallet. Fyldet var ikke til at tage fejl af - lugten ej hellere. Disse latrintønder er en fantastisk kilde til kulturhistorien. For eksempel viser et indridset anker (et såkaldt Hausmarke) os, at tønden oprindeligt kan have tilhørt en købmand, der for eksempel kan have benyttet den til transport af sild. Tønden bliver herved en konkret kilde til middelalderens sildehandel. Men også indholdet i tønderne giver os et helt konkret billede af hvad middelalderens mennesker spiste - for hvad der kommer ind må nødvendigvis komme ud - dertil kan ufordøjede korn og kerner fortælle om datidens kostvaner.

Den nederste tønde i brønden var beklædt med tagrør for at holde slam ude.
Et rørsystem af tagtegl ledte vandet frem til tøndebrønden.

 I anden etape af udgravningerne, som foregår i 2014, fortsætter tønderne med at dukke frem fra jordlagene. En af de mere interessante blev udgravet i slutningen af vinteren. Tønden var særdeles velbevaret og ved nærmere undersøgelser viste den sig at bestå af tre tønder, som var sat oven på hinanden og holdt sammen af kraftige vidjer. Tønderne var pakket med ler, og der var dermed ikke de sædvanlige tegn på, at der var tale om en latrin. I stedet viste de sammensatte tønder sig at være resterne af en brønd. Det nederste af brønden var beklædt med måtter af tagrør for at holde slam ude og under tønden lå der et rørsystem af tagtegl som har trukket vand til brønden. Brønden skal dateres til 1300-tallet og har formentligt stået på en gårdsplads. Vi kan se, at den har været overdækket med et lille tag, da der på hver side af tønderne ses rester af stolper. Da brønden har været overdækket tolkes den som en ferskvandsbrønd, som formentligt har forsynet husstanden med vand.

Se også historierne om Stavbægrene og om Bryggeriet, hvor vi fortæller mere om latrinhistorie og ølbryggeri.

Tøndebrønden i sin fulde højde.
 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer