Om H.C. Andersen

H.C. Andersen blev født i Odense i 1805. Som 14-årig besluttede han sig at søge lykken ved Det Kongelige Teater i København. I en treårig periode var han knyttet til Teatret uden fast gage, hvorefter han modtog hjælp til at fuldføre en latinskole uddannelse. Efter endt uddannelse i 1829 begyndte den unge cand. phil. at hengive sig til digtergerningen på fuld tid.

Hans Christian Andersen (* 1805 i Odense - † 1875 i København)

Hans Christian Andersen blev født i Odense den 2. april 1805 som søn af skomagersvenden Hans Andersen og vaskekonen Anne Marie Andersdatter. Barndommens yndlingsbeskæftigelse var fantasilivet, og stærkt påvirket af teatret i Odense besluttede han sig som 14-årig at søge lykken ved Det Kongelige Teater i København. H.C. Andersen var i en treårig periode knyttet til Det Kongelige Teater uden fast gage, indtil han i 1822 modtog sin afsked.
Samme år udgav H.C. Andersen under pseudonym sin første bog - Ungdoms-Forsøg. En tragedie fra denne bog indleverede forfatteren til Det Kongelige Teater. Stykket blev afvist, men samtidig blev teaterdirektionen enig om at hjælpe den unge forfatter til en uddannelse.

Skoleårene 1822-29 prægede H.C. Andersen dels ved dannelse dels ved frygt og mindreværdsfølelse. Efter Examen Artium (1828) udgav H.C. Andersen sine første værker under eget navn, og efter den afsluttende Anden Examen (1829) besluttede den unge cand. phil. at hengive sig til digtergerningen på fuld tid.
Den første tid af forfatterskabet (1828-1835) er præget af rig fantasi, lystighed og vovemod, ligesom det prøver kræfter med mange genrer. 1835 markerer digterens store gennembrud først og fremmest gennem romanen Improvisatoren, men også gennem udgivelsen af de første eventyr: Eventyr fortalte for Børn. Samme år havde digteren sit udenlandske gennembrud, hvor han i den første tid var kendt og agtet for sin romankunst.
Højdepunktet i H.C. Andersens karriere fandt sted i Tyskland 1846 og England 1847, hvor han blev hyldet på det overdådigste. Trods den mageløse anerkendelse i udlandet havde H.C. Andersen arge modstandere i Danmark. På Det Kongelige Teater havde digteren sine største kampe og nederlag, men efter teatrets monopol blev ophævet, kunne H.C. Andersen fejre sit folkelige gennembrud på teatret Casino.

H.C. Andersen 1846 (Portrætmaleri af August Grahl), 1860 (Portrætfotografi af Franz Hanfstaengl) og 1874 (Portrætfotografi af Georg E. Hansen) 

H.C. Andersens stigende berømmelse beroede i høj grad på hans eventyr og historier, som i digterens levetid blev oversat til et da uhørt antal af sprog. H.C. Andersen rejste uhyre meget og havde en stor omgangs- og venskabskreds blandt Europas notabiliteter inden for kunst og videnskab samt ved hofferne. Kort før sin død blev han fra England hædret som den største nulevende forfatter. H.C. Andersen døde den 4. august 1875, og begravelsen havde international bevågenhed.

I grel kontrast til digterens lykkelige karriere og enorme succes står H.C. Andersens personlige ulykke: Han havde ikke held i kærlighedslivet og henlevede hele sit liv i ensomhed og plaget af bekymringer.

I dansk kulturhistorie er H.C. Andersen uden tvivl den mest interessante personlighed. Hans frodige fantasi og skabertrang har ikke alene præget den danske litterære stil, men også det danske sprog. Blandt sine samtidige var H.C. Andersen radikal og moderne, og med hans grundige kendskab til den europæiske kunstscene, gav han et frisk pust henover den hjemlige. Hans sprudlende fantasi, fine iagttagelsessans, empati og eksperimenterelyst kommer ikke alene stærkt til udtryk i hans litterære produkter og private skrifter, men også i hans billedkunst i form af tegninger, klip, kollager og billedbøger ( Astrid Stampes Billedbog og Charlotte Melchiors Billedbog).    

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer